Mainos

tiistai 6. elokuuta 2013

"Nainen, joka oli kuolla iPadisi takia"

Tian Yu
Kuva: University Research Group
Kiinalainen Tian Yunin tarina alkoi samalla tavalla, kuten tuhansien muidenkin kiinalaisnuorten. Yu eli lapsuutensa köyhässä perheessä keski-Kiinassa sijaitsevassa maalaiskylässä. Teini-ikäisenä Yu matkusti yli 1 100 kilometriä Shenzhenin tehdaskaupunkiin, jossa Applen alihankkijana surullisenkuuluisaksi tullut Foxconn palkkasi hänet. Foxxconnilla Yu joutui tekemään yli 12 tunnin työvuoroja kuutena tai seitsemänä päivänä viikossa. Yun piti tulla joka päivä töihin ennen varsinaisen työajan alkamista palkattomiin kokouksiin. Foxconn pakotti työntekijät, Yu mukaanlukien, jättämään usein ruokatauot kokonaan väliin ja rajoitti muun muassa työntekijöidensä vessakäyntejä. Työn ulkopuolella Yu ei ehtinyt tehdä juuri mitään muuta kuin nukkua pienessä kahdeksan hengen soluasunnossaan.



Tuolloin 17-vuotiaan Yunin kipuraja ylittyi vuonna 2010, kun Foxconn kieltäytyi hallintotyöntekijän virheen takia maksamasta hänelle viimeisen kuukauden palkkaa, noin 160 euroa (noin neljännes uuden iPhone 5:den myyntihinnasta). Yu päätti tehdä samoin kuin 17 muuta Foxconnin työntekijää vuonna 2010: hypätä tehtaan neljännen kerroksen ikkunasta. Hän vietti seuraavat 12 vuorokautta koomassa ja halvaantui vyötäröstä alaspäin.

Foxconnin surkeat työolot ovat nousseet viime vuosina otsikoihin myös länsimaalaisissa tiedotusvälineissä, minkä seurauksena Apple on luvannut parantaa alihankkijoidensa käyttämien työntekijöiden asemaa. Applen epäinhimillisten työolojen syy on hyvin yksinkertainen: Raha. Apple ja lukuisat muut elektroniikkayhtiöt ovat ulkoistaneet tuotteidensa valmistuksen sille, joka lupaa tehdä sen halvimmalla. Tämä on johtanut tilanteeseen, jossa Foxconnin kaltaisilla yrityksillä ei ole heidän lähes olemattoman voittomarginaalinsa takia minkäänlaista mahdollisuutta maksaa työntekijöille inhimillisiä palkkoja. Applen vuosittaiset nettotulot ovat yli 31 miljardia euroa, mutta lupauksistaan huolimatta Apple ei ole tehnyt elettäkään parantaakseen Foxconnilla työskentelevien ihmisten työoloja. Guardianin toimittaja Aditya Chakrabortty kysyi viimeksi eilen Applelta heidän lupauksistaan, mutta yhtiön tiedottaja kieltäytyi kommentoimasta asiaa millään tavalla.

Halvaantumisensa vuoksi Yu ei enää koskaan kykene tekemään töitä tehtaassa, minkä vuoksi hän muutti takaisin maaseudulle perheensä luokse. Yulle maksettiin hänen halvaantumisensa vuoksi vajaan 21 000 euron kertakorvaus. Applen nykyinen toimitusjohtaja Tim Cook tienaa saman summan pelkällä peruspalkallaan reilussa 50 tunnissa.

Lähteet ja luettavaa
The woman who nearly died making your iPad

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti