Mainos

tiistai 25. kesäkuuta 2013

"Punanahka" on rasismia, paitsi intiaanien itsensä mielestä

Yhdysvaltalaiset poliitikot kamppailevat jälleen valtavan ongelman edessä. Toisin kuin joku voisi luulla, amerikkalaisten uusin ongelma ei liity miljoonien ihmisten laittomaan vakoilemiseen, kansakuntaa repivään kysymykseen homoseksuaalien oikeuksista tai kymmenien syyttömäksi todettujen ihmisten kiduttamiseen salaisella vankileirillä. Yhdysvaltain suurin ongelma on nimittäin tällä hetkellä se, että washingtonilaisen jalkapallojoukkueen nimessä on ollut vuodesta 1933 lähtien sana Redskins, punanahat.



Yhdysvalloissa on jo vuosien ajan keskusteltu siitä, onko urheilujoukkueiden nimeäminen vähemmistöjen mukaan suotavaa vai ei. Erityisesti intiaaneihin liittyvät nimet ovat olleet suosittuja Yhdysvaltain urheiluareenoilla: pelkästään jalkapalloliiga NFL:stä löytyy Washington Redskinsin lisäksi kaksi intiaanien mukaan nimettyä jalkapallojoukkuetta. Viime vuosina eri tahot ovat kuitenkin julistaneet intiaaneihin liittyvät nimet rasistisiksi ja halunneet niistä eroon. Intiaaneja itseään heihin viittaavat nimet eivät juuri haittaa: vuonna 2002 tehdyn laajan tutkimuksen mukaan yli 80% Yhdysvaltain intiaaniväestöstä ei koe urheilujoukkueiden intiaaninimiä, tunnuksia ja maskotteja loukkaaviksi. Washington Redskinsin, jota useimmat ei-intiaanit pitävät nimistä kaikkein rasistisimpina, nimen koki tuolloin sopivana 75% intiaaneista. Uutispalvelu AP:n tänä vuonna tekemä tutkimus kertoo, että koko Amerikka on intiaanien kanssa kutakuinkin samaa mieltä: kaikista amerikkalaisista noin 89% ja Washingtonin alueella elävistä noin 72% ei koe, että joukkueen nimeä pitäisi vaihtaa. Kaikkein loukkaavimmaksi nimen kokivat korkeakoulutetut afroamerikkalaiset, jotka kannattivat joukkueen nimen vaihtamista enemmän kuin intiaanit itse.

Jos kerran reilu enemmistö väestöstä, mukaan lukien intiaanit itse, eivät pidä joukkueen nimeä rasistisena, niin miksi ihmeessä Washington Redskinsin omistajat edes harkitsevat vakavasti joukkueen uudelleennimeämistä?

Redskins-nimen vastustajat ovat tällä hetkellä pieni mutta hyvin äänekäs vähemmistö, jossa erityisesti amerikkalaisilla poliitikoilla on vahva edustus. Kymmenen kongressiedustajan Washington Redskinsin ja NFL:n johdolle lähettämässä kirjeessä kerrotaan, kuinka intiaanit ympäri Yhdysvaltoja pitävät "R-sanaa rodullisena, halventavana loukkauksena". Aika erikoinen tulkinta, kun ottaa huomioon että 75% intiaaneista ei pidä sanaa lainkaan loukkaavana. Vaikka intiaaneihin viittaavat nimet eivät tunnu juurikaan kiinnostavan tavallista kansaa, niin Washingtonin paikallispolitiikot ovat kyllä loukkaantuneet nimestä heidänkin puolestaan. Washington D.C.:n pormestari, afroamerikkalainen Vincent Gray jolla ei ole minkäänlaista biologista sidettä intiaaneihin, on uhannut, että mikäli Washington Redskins ei vaihda nimeään, niin hän saattaa estää joukkueen kotistadionin vaihtamisen. D.C.:n edustajainhuoneen edustaja, afroamerikkalainen feministi Eleanor Holmes Norton jolla ei myöskään ole minkäänlaista sidettä intiaaneihin, on myös liittynyt pormestari Grayn tukijoukkoihin laittamalla viime maaliskuussa alulle lakiehdotuksen, joka kieltäisi sanan "Redskins" käyttämisen tavaramerkeissä; tämä pakottaisi käytännössä Washington Redskinsiä vaihtamaan nimeä.

Vaikka vähemmistöihin kohdistuva rasismi on edelleen tosiasia ympäri maailmaa, voi jokainen miettiä kuinka hyvin tämänkaltaiset aivopierut oikeasti parantavat vähemmistöjen asemaa. Varsinkin, kun aivopierujen päästäjät kuuluvat harvoin itse kyseiseen vähemmistöön.

Lähteet ja luettavaa:
Redskins name change demanded at Smithsonian forum
Washington Redskins name: Washington Post poll finds most D.C. fans support it
Members of Congress urge Snyder to change Redskins name
The campaign against Indian nicknames and mascots presumes that they offend Native Americans -- but do they? We took a poll, and you won't believe the results

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti