Mainos

maanantai 24. kesäkuuta 2013

Kanadan oikeuslaitos: Vaimo teki oikein palkatessaan palkkamurhaajan

Kanadalaisessa mediassa on viime päivinä kuohunnut ehkäpä koko Kanadan historian erikoisimman oikeudenkäynnin takia. Naimisissa ollut Nicole Doucet yritti maaliskuussa 2008 palkata itselleen palkkatappajaa murhaamaan hänen oman aviomiehensä Michael Ryanin. Doucet löysi tehtävään sopivan miehen ja lupasi hänelle murhasta 25 000 dollarin palkkion. Doucetin pahaksi onneksi palkkatappaja olikin Kanadan ratsupoliisin konstaapeli, joka kuvasi hänen ja Doucetin välisen keskustelun. Tämän jälkeen poliisi kävi pidättämässä Doucetin epäiltynä Michael Ryanin murhan suunnittelemisesta. Doucet tunnusti teon, mutta kielsi syyllistyneensä rikokseen. Doucetin mukaan hänen aviomiehensä oli uhkaillut häntä sekä käyttäytynyt väkivaltaisesti häntä kohtaan ja hänet oli tämän takia pakko tappaa. Väitetystä parisuhdeväkivallasta ei ole mitään muita todisteita kuin Doucetin oma sana. Doucet ei koko 15 vuoden avioliiton aikana syyttänyt miestään kertaakaan väkivaltaisuudesta, vaan otti asian ensimmäisen kerran puheeksi vasta sen jälkeen, kun hänen miehensä lähti toisen naisen matkaan.

Vaikka tapaus vaikutti lainoppineiden, kuten Dalhousien yliopiston professori Archibald Kaiserin, mielestä harvinaisen selvältä, oli Nova Scotian provinssin korkein oikeus kaikkien yllätykseksi asiasta eri mieltä. Oikeudenkäyntiä johtaneen tuomari David Farrarin mielestä "vastuullinen ihminen ... olisi toiminut samalla tavalla" Doucetin kanssa ja vapautti tämän kaikista syytteistä. Farrarin mielestä Doucetin kokema pelko puolisoaan kohtaan oli riittävä syy tämän tappamiseksi. Vaikka Doucet oli jo ennen valepukuisen poliisin tapaamista yrittänyt palkata toista palkkamurhaajaa, niin tuomari Farrarin mielestä "poliisi oli manipuloinut [Doucetin tilaamaan palkkamurhan], eikä hänellä ollut tahdonvoimaa taistella tätä vastaan".

Koska tuomari David Farrarin päätös oli vähintäänkin erikoinen, yritettiin tapaus viedä Kanadan korkeimpaan oikeuteen. Korkein oikeus päätti kuitenkin nopeasti, että se ei käsittelisi tapausta uudestaan. Korkeimman oikeuden mielestä Doucet oli kärsinyt jo tarpeeksi pitkän oikeuskäsittelyn ja entisen puolisonsa mahdollisen väkivaltaisuuden takia. Lisäksi oikeus määräsi, että tapausta ei saisi käsitellä enää uudestaan millään oikeusasteella.

Korkeimman oikeuden päätöksestä herää väistämättä kysymys: Onko sivistyneessä valtiossa todella luvallista ottaa oikeus omiin käsiinsä ja määrätä toiselle ihmiselle kuolemantuomio? Kanadassa edes oikeuslaitos ei saa tuomita ketään kuolemaan, mutta korkeimman oikeuden päätöksen mukaan jokaisella ihmisellä olisi oikeus tarpeen vaatiessa antaa itse kuolemantuomioita ihmisille, jotka heidän mielestään sen ansaitsisivat.

Lähteet ja lisätietoja:


1 kommentti:

  1. Tässä taas nähdään länsimaiden onnistunut oikeusjärjestelmä. Nainen varmaan vilautti rintaa tuomarille tai jotain niin jo löytyy vapautusta.

    VastaaPoista