Mainos

torstai 25. joulukuuta 2014

Kuinka jokaisen mustan kuolemasta tuli viharikos

Tummaihoisen Michael Brownin kuoltua viime elokuussa poliisin ampumana ovat tiedotusvälineet ympäri maailman uutisoineet siitä, kuinka "valkoiset poliisit ampuvat mustia siviilejä näiden ihonvärin takia" Yhdysvaltain St. Louisissa. Uutisoinnin ongelma on vain siinä, että valtaosassa näistä "ilman syytä" tapahtuneissa ampumavälikohtauksissa poliisilla oli oikeasti hyvä syy ampumiselle, vaikka tiedotusvälineet eivät näitä syitä juurikaan korosta. Käyn tässä kirjoituksessa läpi neljä eniten mediahuomiota saanutta tapausta, joissa poliisia on syytetty tummaihoisen ampumisesta tämän ihonvärin takia. Kuvaukset perustuvat silminnäkijähavaintoihin ellei toisin mainita.

Ensimmäinen tapaus sattui 9. elokuuta, kun yksin liikkunut poliisi Darren Wilson sai tiedon tummaihoisen Michael Brownin lähistöllä tekemästä tupakkavarkaudesta. Wilson tavoitti Brownin yhdessä toisen miehen kanssa ja huomasi tämän olevan poliisin etsimä varas. Wilson yritti nousta autosta, mutta Brown paiskasi auton oven kiinni ja löi Wilsonia vähintään kaksi kertaa kasvoihin. Tämän jälkeen konstaapeli Wilson yritti ottaa Brownia kiinni kädestä, mutta 193 senttiä pitkä ja yli 130 kiloinen Brown oli liian vahva hänen pidäteltäväkseen. Wilsonilla ei ollut mukanaan sähkölamautinta, eikä hän saanut ahtaassa tilassa esille pippurisumutetta. Wilson veti pistoolin esille, mutta Brown nappasi kiinni Wilsonin pistoolikädestä. Wilson sai lopulta ammuttua Brownia, joka tämän jälkeen työnsi koko ylävartalonsa poliisiauton sisälle ja yrittää useita kertoja lyödä poliisia. Tämän jälkeen Brown lähti juosten pakoon Wilson perässään. 50 metrin jälkeen Brown lopetti juoksemisen ja kääntyi kohti Wilsonia. Tässä vaiheessa todistajien kuvaukset tapahtumista vaihtelevat. Ensimmäisten mukaan Brown käveli, toisten mukaan horjahteli ja kolmansien mukaan syöksyi kohti poliisia. Wilson ampui kolme laukaussarjaa kohti Brownia, kunnes tämä kaatui maahan. Vaikka kaikki syytteet Wilsonia vastaan hylättiin, niin tapaus leimattiin mediassa viharikokseksi ja se synnytti laajoja mielenosoituksia poliisiväkivaltaa vastaan.

Pari viikkoa Brownin kuoleman jälkeen poliisi ampui (+) tummaihoinen Kajieme Powellin muutaman kilometrin päässä Brownin kuolinpaikasta. Poliisi sai sivullisilta ilmoituksia, joiden mukaan Powell olisi varastanut läheisestä kaupasta ruokaa, käyttäytyi sekavasti ja olisi aseistautunut veitsellä. Poliisin tullessa paikalle Powell ei välittänyt poliisin käskytyksestä, vaan lähestyi poliisia veitsi kädessään ja käski poliiseja ampumaan itseään. Powellin tullessa yhä lähemmäs poliisia poliisi avasi lopulta tulen tätä kohti, mikä johti Powellin kuolemaan. Pian Powellin kuoleman jälkeen myös tämä tapaus leimattiin rasistiseksi ja paikalliset järjestivät rasisminvastaisia mielenosoituksia tapahtumapaikalla.

8. lokakuuta vapaalla ollut poliisi ampui (+) tummaihoisen Vonderrit Myersin, joka poliisin tutkimusten mukaan avasi ensin tulen poliisia kohti. Poliisi löysi Myersin vaatteista ruutijäämiä, jotka täsmäsivät Myersin vierestä löydettyyn aseeseen. Myers oli myös poseerannut saman aseen kanssa aiemmin sosiaalisessa mediassa. Myersin omaisten mielestä poliisi kuitenkin lavasti hänet syylliseksi ja ampui tämän ilman syytä. Myersin omaiset perustelevat tätä teoriaansa saamillaan silminnäkijähavainnoilla (jotka eivät ilmeisesti syystä tai toisesta ole kertoneet samoista havainnoista lainkaan poliisille), joiden mukaan Myers todellisuudessa oli aseeton ja aneli henkensä puolesta, sekä useista väärinkäytöksistä syytetyn ja työstään erotetun patologi Cyril H. Wechtin omaa tutkimusta, jonka mukaan Myers yritti paeta paikalta tullessaan ammutuksi. Tässäkin tapauksessa oikeus totesi poliisin syyttömäksi, mutta monet tiedotusvälineet ja ihmiset liittivät tapauksen silti Browniin, Powelliin ja muihin "rasistisiin" poliisisurmiin.

Tuorein tapaus sattui eilen 24. joulukuuta, jolloin poliisi ampui 18-vuotiaan tummaihoisen Antonio Martinin. Tilanne sai alkunsa, kun poliisi sai ilmoituksen huoltoasemalla tapahtuneesta näpistyksestä. Poliisi puhutteli näpistyksestä epäiltyjä henkilöitä huoltoaseman pihassa, jolloin Antonio Martin poliisin ja huoltoaseman heikkolaatuisen valvontakamerakuvan perusteella uhkasi poliisia käsiaseella. Tällöin poliisi ampui Martinia kohti kolmesti. Tapahtumapaikalle tuli pian tiedon levittyä satoja mielenosoittajia ja mellakoitsijoita, jotka yhdessä median kanssa julistivat tapahtuneen välittömästi uudeksi poliisin tekemäksi rasistiseksi surmaksi.

Jokainen voi itse miettiä, olisiko poliisi toiminut näissä tapauksissa mitenkään toisin, vaikka tekijä olisikin ollut valkoihoinen. Kuolemantapaukset ovat aina surullisia, mutta rasismi liittyy näihin kuolemiin yhtä paljon kuin YYA-sopimus Syyrian sisällissotaan. Julistamalla jokaisen tummaihoisen kuoleman automaattisesti viharikokseksi tiedotusvälineet saavat kerättyä ison kasan klikkauksia ja heikoimmassa sosiaalisessa asemassa oleva vähemmistö saa tekosyyn purkaa raivoaan kaduilla. Klikkihuorauksen sijaan median pitäisi kuitenkin etsiä todelliset syyt, kuten poliisien naurettavan lyhyt 25 viikon mittainen koulutus ja mustien valtava nuorisotyöttömyys Missourissa, näiden tapahtumaketjujen takaa, eikä vain mennä vihaisen väkijoukon mukana leimaamaan koko poliisilaitosta rasistiseksi ilman minkäänlaisia todisteita rasismista. Jos nuorilla olisi muutakin tekemistä kuin ryöstellä kauppoja ja poliisit olisi koulutettu vastaamaan tällaisiin tilanteisiin aiempaa paremmin, niin me voisimme oikeasti välttää vastaavat tapaukset tulevaisuudessa. Jos kaikkien huomio kuitenkin kiinnittyy jonkin kuvitteellisen rasismin kitkemiseen poliisilaitoksesta, niin nämä oikeat muutokset jäävät varmasti tekemättä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti