Mainos

maanantai 22. heinäkuuta 2013

Kouluampujaksi saa verrata, kunhan ei vain loukkaa autisteja

J. Cole vuonna 2011
Kuva: Candice Rose
Maailmalla on noussut kohu rap-artisti J. Colen uudesta kappaleesta "Jodeci Freestyle", jossa arvostelijoiden mielestä loukataan autismista kärsiviä ihmisiä sekä heidän läheisiään. Mediamylläkän jälkeen J. Cole pyysi blogissaan julkisesti anteeksi kappaleessa esiintyvästä lauseesta "olen taiteellinen, sinä neekeri olet autisti, vammainen", joka jopa artistin itsensä mielestä oli "äärimmäisen loukkaavaa" autismia sairastavia ja heidän vanhempiaan kohtaan. J Colen mielestä autististen lasten vanhemmat "ansaitsisivat halveksunnan sijaan mitaleja" rankasta työstään lastensa eteen.

Kappaleen sanoja katsellessa alkaa väkisinkin miettimään, että miten toisen ihmisen haukkuminen autistiksi on julkisen anteeksipyynnön arvoinen asia, mutta niin moni muu asia ei. Kappaleen sanoissa esiintyy nopeasti laskettuna 22 kertaa sana neekeri, jota J. Cole käyttää kappaleessaan jatkuvasti vastapuolensa nimittelemiseksi. Kappaleen mukaan vastapuolella on J. Colea itseään pienemmät kivekset ja vastapuolen tyttöystävä on narttu (bitch) ja lutka (slut), joka ei edes oikeasti rakasta tätä. Lisäksi J. Cole rinnastaa kappaleessa itsensä Eric Harrisiin ja Dylan Kleboldiin, jotka teloittivat vuonna 1999 12 opiskelijatoveriaan sekä opettajansa yhdessä Yhdysvaltain historian verisimmistä kouluammuskeluista. En tiedä millainen moraalikäsitys kappaleesta suuttuneiden autistilasten vanhemmilla on, mutta minä olisin ainakin enemmän huolissani kouluammuskeluvertauksista kuin siitä, että joku käyttää lapseni sairautta haukkumasanana. Varsinkin, kun Yhdysvaltain media on jo nyt luonut massamurhaajista kuvan myyttisinä antisankareina.

Britanniassa toimivan kiusaamista vastustavan Anti-Bullying Alliance -järjestön edustaja Anna Kennedy on kritisoinut aloittamassaan nettiadressissa kappaletta sanomalla, että autisteja pitäisi alkaa kohtelemaan ihmisolentoina. Kappaleen ainoa autisteja loukkaava lause "sinä neekeri olet autisti, vammainen" sisältää jo itsessään autistien lisäksi loukkauksen kaikkia tummaihoisia ja kehitysvammaisia kohtaan. Näistä ihmisryhmistä, puhumattakaan ylempänä mainituista Columbinen verilöylyn uhreista ja koko maailman naisväestöstä, Kennedy ei kuitenkaan mainitse adressissaan sanallakaan. En liene ainoa, jonka mielestä tästä paistaa läpi melkoinen tekopyhyys.

J. Colen käyttämä ilmaus oli mauton ja ymmärrän, että moni autisti ja autistien kanssa tekemissä oleva harmistui siitä. Tapauksen saama ylimitoitettu huomio mediassa ja J. Colen antama pakollinen anteeksipyyntö ovat kuitenkin täysin ristiriidassa sen tosiasian kanssa, että samainen kappale ja lähes koko rap-genre perustuvat nimenomaan provosoivien ja mauttomien kommenttien viljelemiseen. Jos tälläisten kappaleiden kuuleminen aiheuttaa vesimelonin kokoisen esineen ajautumisen nenään, niin kannattaisi varmaan kuunnella jatkossa jotakin toista radiokanavaa.

Kohua käsitteleviä artikkeleita
Drake and J. Cole Under Fire From Anti-Bullying Activists: Here’s Why
Rapper J Cole apologises for autism lyric on Drake's 'Jodeci Freestyle'



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti