Mainos

keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Neljän ja puolen vuorokauden unohdus

Yhdysvaltain liittovaltion huumepoliisi DEA on julkaissut hyvin harvinaisen anteeksipyynnön 25-vuotiaan opiskelija Daniel Chongin kohtelusta. Daniel Chong oli huhtikuussa 2012 polttamassa pilveä ystävänsä luona, kun DEA suoritti asuntoon yllätysratsian. Chong pidätettiin, mutta poliisi päätti lyhyen kuulustelun jälkeen olla nostamatta syytteitä häntä vastaan. Niinpä poliisit veivät Chongin käsiraudoissa noin 4,5 neliömetrin kokoiseen ikkunattomaan selliin ja kertoivat, että he tulevat vapauttamaan hänet hetken kuluttua. "Hetki" kesti kuitenkin hieman kauemmin kuin Chong oli olettanut, sillä hänet unohdettiin selliin neljäksi ja puoleksi vuorokaudeksi ilman ruokaa tai juomaa.

Chong joi sellissä henkinsä pitimiksi omaa virtsaansa. Ruuan ja veden puutteen takia Chong sai lopulta pahoja hallusinaatioita, ja hän kuvitteli poliisin yrittävän kaasuttaa hänet hengiltä. Chong pelkäsi kuolevansa selliin ja alkoi lopulta viiltämään silmälasinsa linssin avulla käsivarteensa anteeksipyyntöä äidilleen. Kun poliisi lopulta löysi Chongin neljän ja puolen vuorokauden kuluttua, oli Chong menettänyt seitsemän kiloa painostaan ja kärsi vakavasta nestehukasta, munuaisvaivoista, krampeista ja ruokatorven puhkeamisesta. Hän vietti seuraavat viisi vuorokautta sairaalassa.

Yhdysvaltain liittovaltio on sopinut Chongin kanssa 4,1 miljoonan dollarin korvauksista, josta Chong saa asiantuntijoiden mukaan puhtaana käteen vähintään 3,2 miljoonaa dollaria (noin 2,4 miljoonaa euroa). Perinteiseen amerikkalaiseen tapaan Chongin saamat korvaukset maksetaan veronmaksajien pussista, eikä Chongin lakimiehen mukaan yhtäkään tapahtuneesta vastuussa ollutta viranomaista ole rangaistu millään tavoin. Yhdysvaltain oikeusministeriö tutkii yhä tapausta, eikä se ole pyynnöistä huolimatta suostunut kommentoimaan tapausta tiedotusvälineille. Myös kongressin oikeuslaitoskomiteassa toimiva senaattori Charles Grassley on vaatinut huumepoliisia varmistamaan, että Chongin tapaus ei toistu enää uudestaan ja että DEA rankaisee tapauksesta vastuussa olleita työntekijöitään. Oikeita rangaistuksia lienee kuitenkin turha odottaa, kun Yhdysvalloissa harva poliisi istuu murhasta yli vuotta ja vielä harvempi sotilas joukkomurhasta yli kahta päivää vankilassa.

Lähteet ja lisää aiheesta
Student abandoned in prison cell gets $4.1m payout
Daniel Chong, Student Left In DEA Cell, To Get $4 Million From US In Settlement


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti