Mainos

torstai 13. marraskuuta 2014

Älä aja liian hienolla autolla Yhdysvalloissa, tai poliisi ottaa autosi itselleen

"Jos haluatte auton, ja haluatte sen todella osaksi kalustoanne, niin kertokaa minulle - minä taistelen saadakseni sen"

Edellä mainittu lainaus ei yllättäen olekaan ote itäeurooppalaisen autovarkaan ja ostajaehdokkaan keskustelusta, vaan amerikkalaisen poliisilaitoksen opetusluennosta. Takavarikoista kertovalla luennolla New Jerseyn Mercerin piirikunnan takavarikkoyksikön johtaja, apulaissyyttäjä Sean D. McMurtry, kehottaa poliiseja kertomaan hänelle, millaisia autoja he haluavat syyttäjän takavarikoivan ihmisiltä poliisilaitoksen omaan käyttöön.

Yhdysvalloissa poliisille annettiin 1980-luvulla huumeidenvastaisen sodan huippuhetkinä oikeus takavarikoida omaisuutta, jonka he epäilivät liittyvän rikollisuuteen. Lain alkuperäisenä tarkoituksena oli takavarikoida huumeparonien huumerahoilla ostamaa omaisuutta takaisin yhteiskunnalle, mutta sittemmin takavarikot on laajennettu koskemaan myös syyttömiä ihmisiä. Vaikka henkilö ei itse olisi tehnyt mitään rikollista, voi poliisi silti takavarikoida tämän omaisuutta, jos poliisilla on epäillys omaisuuden liittymisestä rikolliseen toimintaan. Poliisi voi itse päättää takavarikosta yhdessä syyttäjän kanssa, eikä takavarikko vaadi edes oikeuden siunausta.

Yleisimpiä takavarikon kohteeksi joutuvia esineitä ovat autot, joita takavarikoidaan joissakin kaupungeissa esimerkiksi henkilöiltä, jotka yrittävät auton kyydissä ollessaan ostaa prostituoidulta palveluita. Syyttäjien tekemän arvion mukaan yli puolessa tapauksista takavarikoidun auton omistaja oli joku muu kuin sitä rikoksen aikana käyttänyt henkilö. Eräässä eniten mediahuomiota saaneessa tapauksessa poliisi takavarikoi philadelphialaisen pariskunnan omakotitalon itselleen, kun pariskunnan lapsi oli myynyt näiden tietämällä talon kuistilla 40 dollarin (sic) edestä huumeita. Kyseessä ei suinkaan ole mikään yksittäistapaus, vaan 4,3 miljardin dollarin vuosittainen bisnes, jonka tulot menevät suoraan paikallisen poliisilaitoksen budjettiin.

Apulaissyyttäjä Sean D. McMurtry kertoi The Times -lehdelle hänen ja poliisilaitoksensa "olevan todella ylpeitä takavarikointitoiminnastaan", joka McMurtryn mukaan on vähentänyt erityisesti taparikollisten tekemiä rikoksia. The Timesin käydessä McMurtryn viranomaisille suunnattulla luennolla McMurtray kuitenkin kertoi, kuinka takavarikoita tehdään lähinnä poliisilaitoksen omien tarpeiden mukaan. McMurtrayn mukaan kännyköiden ja korujen takavarikointi ei ole vaivan arvoista, mutta taulutelevisiot sen sijaan "ovat hyvin suosittuja poliisilaitoksilla". Jos joku oikeasti kehtaa vakavalla naamalla väittää lopettavansa rikokset varastamalla ihmisten televisioita työpaikalleen ja vielä olevansa tästä ylpeä, niin kannattaisi ehkä oikeuslaitoksen sijaan harkita uraa jossakin muualla (enkä nyt tarkoita Helsingin huumepoliisia).

Vaikka takavarikot mahdollistava laki on ollut voimassa jo vuosikymmeniä, on se vasta viime vuosien aikana lähtenyt niin pahasti käsistä, että media, kansalaisjärjestöt ja jopa jotkut kongressiedustajat ovat alkaneet kritisoimaan toimintaa vomakkaasti. Tiettävästi kongressissa ei olla kuitenkaan vieläkään tehty mitään konkreettisia toimia lain muuttamiseksi, joten poliisin toimintaan ei ainakaan lähiaikoina ole tulossa koko valtakuntaa koskevia rajoituksia. Jos olet siis suuntaamassa Yhdysvaltoihin, niin älä aja kolmea kilometriä tunnissa ylinopeutta, käy huumediilerien profiiliin sopivissa kaupungeissa tai vaikuta hermostuneelta, tai muuten paikallisen poliisilaitoksen väki saattaa pian ajaa autollasi katsomaan jalkapallo-ottelua, jonne liput ostettiin sinun rahoillasi.

Päivitys 17.1.2015: Yhdysvaltain oikeusministeriö on nyt ottanut ensimmäiset askeleet takavarikointikäytäntöjen muuttamiseksi. Oikeusministeri Eric Holder ilmoitti eilen, että viranomaiset eivät saa enää takavarikoida ihmisten omaisuutta mielivaltaisesti liittovaltion lakiin nojaten. Viranomaiset voivat tosin yhä jatkaa kyseenalaisia takavarikkoja jos osavaltion lait tämän sallivat, mutta osavaltioiden lait ovat yleisesti takavarikkojen suhteen paljon tähän asti käytettyä liittovaltion lakia tiukempia, eli poliisit eivät voi enää itse hyötyä takavarikoista läheskään yhtä paljon. Oikeusministeriö aikoo vielä myöhemmin käydä takavarikointilainsäädännön kokonaan läpi.



Lue myös nämä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti