Mainos

maanantai 24. marraskuuta 2014

Yhden terroristin tappaminen maksaa 35 sivullisen hengen

RQ-1 Predator, tyypillinen ohjusiskuihin
käytetty miehittämätön lennokki
(Public domain / Yhdysvaltain liittovaltion viranomainen)
Yhdysvaltain hallitus markkinoi Lähi-idässä tekemiään ohjusiskuja mielellään "täsmäiskuina", joilla pystytään turvallisesti eliminoimaan korkea-arvoisia terroristijohtajia ilman pelkoa siviilien ja amerikkalaissotilaiden joutumisesta vaaraan. Ihmisoikeusjärjestö Reprieven The Guardian -lehdessä julkaisema tutkimus asettaa miehittämättömien ilma-alusten tekemien ohjusiskujen tarkkuuden kuitenkin hyvin kyseenalaiseksi. Yhdysvaltain hallitus ei itse anna julkisuuteen tietoja ohjusiskujensa seurauksista, joten tutkimuksessa esitetyt luvut perustuvat eri tiedotusvälineiden ja tietovuotajien antamiin tietoihin.

Reprieve tutki 41 eri islamistitaistelijaa vastaan kohdistettujen ohjusiskujen tehokkuutta. Näistä 41 taistelijasta 33 kuoli ohjusiskuissa, jotka Reprieven laskelmien mukaan vaativat 947 sivullisen hengen. Edelleen hengissä olevien seitsemän taistelijan jahti on vaatinut 200 sivullista uhria lisää. Kaikista kuolleista sivullisista noin 150 on Reprieven laskelmien mukaan ollut lapsia. Yhden miehen onnistunut surmaaminen vaatii siis keskimäärin noin 35 sivullista uhria, joista neljä tai viisi on lapsia. Vertailun vuoksi mainittakoot, että tämä on enemmän kuin esimerkiksi Yhdysvaltain verisimmässä kouluammuskelussa (32).

Yksi törkeimmistä ohjusiskuihin liittyvistä virheistä tapahtui Reprieven tutkimusten mukaan Pakistanissa. Tapauksessa nimeämättömällä pakistanilaisella miehellä oli sama nimi kuin Yhdysvaltain niin kutsutulla tappolistalla olevalla islamistitaistelijalla. Reprieven mukaan pakistanilainen mies joutui kaimansa takia Yhdysvaltain tähtäimeen ja joutui kolme kertaa ohjusiskujen kohteeksi, joista viimeinen koitui hänen kohtalokseen. Miehen kuoleman jälkeen yhdysvaltalaiset tiedustelujoukot vangitsivat uhrin veljen ja painostivat tätä valehtelemaan heille, että uhri todella olisi ollut amerikkalaisten etsimä islamistitaistelija. On kuitenkin huomioitavaa, että kuvaus perustuu Reprieven omaan tutkimukseen, eikä Guardianilla ole ollut mahdollisuutta vahvistaa tapahtumien kulkua itse.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti