Mainos

sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Murhatuomion voi saada vaikkei surmaisikaan ketään

Vuonna 2012 tuolloin 16-vuotias Blake Layman oli kahden ystävänsä kanssa istumassa iltaa pienessä indialaisessa kylässä. Pojat polttivat kannabista ja saivat jossain vaiheessa iltaa idean murtautua läheiseen taloon. Kaverukset kutsuivat pari ystäväänsä mukaan ja murtautuivat taloon, jonka asukkaiden he kuvittelivat olevan poissa. Pahaksi onnekseen talon isäntä Rodney Scott sattui kuitenkin olemaan kotona ja amerikkalaiseen tapaan Scott ampui murtautujia kohti sen enempää kyselemättä. Scottin luodeista kaksi osui poikiin. Toinen luoti osui Laymanin ystävän, Danzele Johnsonin, rintaan ja tappoi tämän, toinen taas haavoitti Laymanin itsensä jalkaa lievästi.

Pojat pidätettiin pian tapahtuman jälkeen, mutta pidätyksen syynä ei ollut asuntomurto, vaan murhasyyte. Laymania ja tämän kolmea hengissä selvinnyttä ystävää vastaan nostettiin syytteet Danzele Johnsonin murhasta, vaikka Johnsonin ampujan tiedettiin olevan talon omistanut Rodley Scott. Indianan tulkinnanvaraisen lain mukaan henkilö, joka tekee vakavan rikoksen voidaan tuomita murhasta, jos rikoksen aikana joku kuolee. Tämän takia Layman ja kolme muuta asuntomurrossa mukana ollutta nuorta tuomittiin 45-55 vuoden mittaisiin vankeusrangaistuksiin Johnsonin murhasta, vaikka Johnsonin surmasi talon isäntä Rodney Scott. Murhatuomion saaneesta nelikosta kolme oli tapahtumahetkellä alaikäisiä, eikä ainakaan Laymanilla ollut ollut aiemmin tekemisissä poliisin kanssa. Tästä huolimatta kaikki neljä tuomittiin oikeudessa aikuisina, mikä mahdollisti tavallista kovemmat tuomiot.

Tapaus on jopa oudosta lainsäädännöstään tunnetun Yhdysvaltojen mittapuulla sen verran erikoinen, että Indianan korkein oikeus on ottanut sen käsiteltäväkseen. Jos korkein oikeus ei vapauta poikia murhasyytteistä, niin Layman ja kumppanit pääsevät vapaiksi eläkeikäisinä. Aika kova rangaistus nuoruuden hölmöstä päähänpistosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti