Mainos

maanantai 23. maaliskuuta 2015

Sotarikosten piilottelu on oikein koska kansallinen turvallisuus

Yhdysvaltalainen American Civil Liberties Union -kansalaisoikeusjärjestö (joka tunnetaan paremmin lyhenteellä ACLU) on käynyt jo vuosikymmenen ajan oikeutta Yhdysvaltain hallitusta vastaan terrorisminvastaisen sodan aikaisten kidutuskuvien julkaisemiseksi. Yhdysvaltain hallitus on määrännyt satoja tai tuhansia sellaisia valokuvia salaisiksi, joissa amerikkalaiset sotilaat kiduttavat irakilaisia ja afganistanilaisia henkilöitä. Kidutusta esittäviä valokuvia on otettu ainakin seitsemässä eri paikassa, joten niistä mitä ilmeisemmin tulisi julki uusia, tähän asti tuntemattomia kidutusskandaaleja.

Abu Ghraibin vankilassa tapahtuneet sotarikokset ovat
Irakin sodan tunnetuimpia, koska kidutuksen todistaneet valokuvat
vuotivat medialle. Yllä oleva kuva on näistä kidutuskuvista kaikkein lievimpiä.
Raaemmat kidutuskuvat voi halutessaan selata läpi esimerkiksi Wikimediasta.
(Kuva: Yhdysvaltain armeija / public domain)
Yhdysvaltain hallituksen mielestä kuvat täytyy pitää salaisina, koska terroristijärjestö ISIS voisi - hallitusta oikeudessa edustaneen kontra-amiraali Sinclair Harrisin sanoin - "käyttää näitä valokuvia yllyttääkseen kannattajiaan ja seuraajiaan hyökkäämään Yhdysvaltain sotilas- ja hallintohenkilökuntaa vastaan". Siis äärimmäisen julmista kidutusvideoista tunnettu terroristiryhmä, joka on parissa vuodessa ehtinyt teloittamaan tuhansia irakilaisia siviilejä ja ladannut teloituksista videoita internettiin, saisi lisää kannattajia, jos vapauden ja demokratian maana esiintyvä Yhdysvallat kertoisi rehellisesti mitä se itse teki irakilaisille vain muutamaa vuotta aiemmin. Miten Yhdysvaltain presidentti voi vakavissaan kutsua ISIS:tä "julmuudessaan ainutlaatuiseksi" terroristijärjestöksi, kun Yhdysvallat itse ei edes uskalla kertoa omista julmuuksistaan? Uudet kidutuskuvat olisivat kyllä varmasti hyvä propagandaväline Lähi-idän ääriliikkeille, mutta onko tämä todella tarpeeksi hyvä syy päästää sotarikoksiin syyllistyneet sotilaat jatkamaan elämäänsä ilman minkäänlaisia seuraamuksia?

Pitämällä kidutuskuvat piilossa ja tuomitsemalla - jos nyt tuomioita ylipäätänsä langetetaan - asianomaiset kaikessa hiljaisuudessa olemattomiin rangaistuksiin armeijan omissa tuomioistuimissa kansa ei saa koskaan tietää, millaisia raakuuksia heidän valitsemansa johtajat ovat oikein sallineet. Esimerkiksi Abu Ghraibin kidutusskandaalista kerrottiin uutistoimisto Associated Pressin (AP) uutisessa jo kuukausia ennen varsinaisen skandaalin alkamista, mutta yksikään suuri mediatalo ei tarttunut sähkeeseen. Jos televisiokanava CBS ei olisi muutamaa kuukautta AP:n alkuperäisen jutun jälkeen saanut käsiinsä kymmeniä Abu Ghraibin vankilassa otettuja valokuvia, joissa sotilaat nöyryyttävät ja kiduttavat alastomiksi riisuttuja vankeja, ei kukaan olisi länsimaissa koskaan kuullutkaan koko vankilasta. Toimittajat voivat kirjoittaa satoja ja taas satoja artikkeleita sotarikoksista ympäri maailmaa, mutta näiden rikkomusten jääminen historiaan Abu Ghraibin ja My Lain tapaan vaatii, että ihmiset näkevät omin silmin tekojen seuraukset. Kuvien näkemiseen asti kidutuksen uhrit ovat ihmisille vain yksi kasvoton, kaukaisessa maassa asuva olento ilman inhimillisiä ominaisuuksia.

ACLU:n ja Yhdysvaltain hallituksen välinen kiista kidutuskuvien julkaisemisesta jatkunee oikeudessa vielä pitkään. Oikeuden tuoreimman ratkaisun mukaan kuvat pitäisi julkaista, mutta ratkaisu ei ole lainvoimainen, sillä Yhdysvaltain hallitus voi vielä viedä tapauksen ylempään oikeusasteeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti