Mainos

torstai 8. tammikuuta 2015

Kriittiset historian kurssit pannaan USA:ssa

Arizonan Tusconissa asuu paljon etnisiä vähemmistöjä, erityisesti amerikanmeksikolaisia, minkä takia Tusconin kouluissa on pidetty kursseja, joissa Yhdysvaltain historiaa opetetaan jonkin etnisen vähemmistön näkökulmasta. Kursseilla on käyty läpi Yhdysvaltain historiaa esimerkiksi amerikanmeksikolaisten ja afroamerikkalaisten näkökulmasta. Kurssien tavoitteena on ollut "saada opiskelijat pohtimaan kriittisesti [amerikkalaista] yhteiskuntaa jossa elämme sekä historiaa, joka on tehnyt siitä sellaisen kuin se tänä päivänä on". Arizonan opetusministeriö, ja erityisesti sen pian väistyvä ylitarkastaja John Huppenthal, ovat kuitenkin ottaneet tehtäväkseen näiden kurssien lopettamisen.


Tusconin kouluissa ei enää kuunnella
Rage Against the Machinea
(Penner / CC BY-SA 3.0)

Yhdysvaltain historiaa meksikolaisten näkökulmasta käsitelleitä kursseja kiellettiin Arizonassa vuonna 2012 vedoten Arizonan uuteen lakiin, joka kielsi kouluja pitämästä kursseja, joissa
i) kannustetaan oppilaita Yhdysvaltain hallinnon kaatamiseen
ii) kannustetaan rotuun tai yhteiskuntaluokkaan perustuvaan halveksuntaan
iii) jotka on suunnattu ensisijaisesti tietyn etnisen ryhmän jäsenille
iv) kannustetaan oppilaita etniseen solidaarisuuteen yksilöllisyyden sijaan.
Myöhemmin liittovaltion oikeus kuitenkin määräsi, että Arizona ei voi kieltää "kulttuuriin liittyviä kursseja", minkä jälkeen koulut ovat pitäneet historian kurssejaan tällä nimellä. Nyt Huppenthal on omalla ilmoituksellaan kieltänyt myös nämä kurssit, mutta perustelut kiellolle ovat vähintäänkin huteria.

Eräällä Yhdysvaltain historiaa amerikanmeksikolaisten näkökulmasta tarkastelevalla kurssilla on käytetty opetuksessa Rage Against the Machinen kappaletta Take the Power Back (sanat), mikä Huppenthalin mielestä yllyttää opiskelijoita Yhdysvaltain hallituksen kaatamiseen. Toisella kurssilla kysyttiin, miten eurooppalaisten siirtolaisten massamuutto Amerikan mantereelle vaikutti intiaanien elämään. Kysymyksen vastausohjeessa mainittiin, että eurooppalaisten saapumisella oli negatiivisia vaikutuksia intiaanien elämälle, mikä Huppenthallin mukaan oli johonkin etniseen ryhmään kohdistuvaa halveksuntaa. Afroamerikkalaisesta perspektiivistä Yhdysvaltain historiaa tutkivalla kurssilla taas opetuksessa käytettiin artikkelia, jossa hip hop -kulttuuria kutsuttiin siihen kuuluvien ihmisten yhteiseksi yhteisöksi. Näinkin radikaali huomio tietysti tuhoaa Arizonan nuorison moraalin, joten Huppenthall kielsi kurssin vedoten siihen, että se kannustaa opiskelijoita asettamaan yhteisön yksilön edelle.

Joka tietoa lisää, lisää tuskaa, totesi muinoin Jerusalemin kuningas, joten on hienoa, että Huppenthal ajattelee lasten etua kieltäessään heitä pohtimasta liikaa Yhdysvaltain historian epämukavia asioita. Huppenthal itse on muuten melkoinen asiantuntija historian suhteen, sillä hän tietää vielä todellisia asiantunjoita paremmin, että Franklin D. Rooseveltin talousuudistukset olivat todellinen syy Hitlerin valtaannousulle ja Margaret Sangerin oli vielä Hitleriäkin pahempi kansanmurhaaja.

1 kommentti: