Mainos

perjantai 30. tammikuuta 2015

Kirjoitusvirhe ajoi miljoonayrityksen konkurssiin

Helmikuussa 2009 Britannian viranomaisten piti ilmoittaa, että Taylor & Son Ltd -niminen yritys on vararikossa. Joku kuitenkin mokasi ja viranomaiset ilmoittivat, että vararikossa oleva yritys olisikin Taylor & Sons Ltd, jolla ei ole mitään tekemistä ensiksi mainitun kanssa. Taylor & Sonsilla ei ennen ilmoitusta ollut minkäänlaisia talousongelmia, mutta, ironista kyllä, viranomaisten tekemän virheen takia yritys ajautui pahoihin talousongelmiin, jotka lopulta koituivat sen kohtaloksi.

Taylor & Sons Ltd perustettiin vuonna 1875 ja se ehti ennen viranomaisten tekemää virhettä kasvamaan viiden sukupolven aikana miljoonien arvoiseksi yritykseksi, joka työllisti yli 250 ihmistä. Taylor & Sonsin viimeinen pääomistaja ja toimitusjohtaja Philip Davison-Sebry oli vararikkoilmoituksen aikaan Malediiveilla viettämässä vaimonsa syntymäpäiviä, kun yrityksen tärkeimmät asiakkaat alkoivat perumaan tilauksiaan vararikkoilmoitukseen vedoten. Viranomaiset korjasivat virheensä kolme päivää myöhemmin, mutta koska he olivat jo ehtineet myymään vararikkoilmoituksen luottotietoyhtiöille, ei virhettä saatu enää korjattua. Davison-Sebryn mukaan ilmoitusta seuranneiden kolmen viikon aikana Taylor & Sonsin kaikki 3 000 asiakasta peruivat tilauksensa. Kaksi kuukautta vararikkoilmoituksen jälkeen Taylor & Sons hakeutui konkurssiin ja kaikki yrityksen palveluksessa olleet 250 työntekijää joutuivat työttömiksi.

Oikeudessa virheestä vastuussa ollut valtion Companies House -virasto kiisti Davidson-Sebryn ja muiden omistajien syytökset yhtiön ajamisesta konkurssiin, sillä sen omasta mielestä yrityksen julistaminen ilman syytä maksukyvyttömäksi "vain" kolmen päivän ajaksi ei voinut olla syynä yhtiön nopealle romahtamiselle. Neljän vuoden oikeustaistelun jälkeen korkein oikeus kuitenkin tuomitsi tapauksen Davidson-Sebryn hyväksi ja määräsi valtion maksamaan korvauksia Taylor & Sonsin omistajille. Britannialaiseen tapaan korvaussumma sovitaan vasta myöhemmin uudessa oikeudenkäynnissä, mutta yrityksen omistajat vaativat noin 11,7 miljoonan euron korvauksia tapahtuneesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti