Mainos

perjantai 5. joulukuuta 2014

Miksi jokaista rikoksesta epäiltyä ei pitäisi kutsua epäillyksi julkisesti

Suomessa kuulee usein ihmeteltävän, miksi tiedotusvälineet eivät julkaise kovinkaan helposti rikoksista epäiltyjen henkilöiden valvontakamerakuvia, jotka varmasti helpottaisivat epäiltyjen löytämistä. Britanniassa sattunut tapaus antaa kuitenkin tähän kysymykseen hyvän vastauksen.

Vuonna 1988 17-vuotias Robin Lee käveli kostean baari-illan jälkeen kotiinsa ja nukahti pian kotiin päästyään. Herätessään seuraavana päivänä Lee avasi sanomalehden ja koki elämänsä suurimman järkytyksen: lehden etusivulla oli kuva hänestä yhdessä tekstin kanssa, jossa pyydettiin vihjeitä murhaepäillyn kiinnisaamiseksi. Leen kotimatkan varrella oli edellisenä yönä puukotettu mies ja Lee oli pahaksi onnekseen sattunut kävelemään murhapaikan lähellä veriteon aikaan. Joku ohikulkijoista oli nähnyt Leen ja kuvaillut tämän poliisille, joka lähetti piirroksen Leen kasvoista lehdistölle.

Lee ilmoitti asiasta välittömästi poliisisiskolleen, joka oli myös tunnistanut veljensä heti sanomalehden kuvasta. Leetä pidettiin lähes 20 vuoden ajan murhan pääepäiltynä ja häntä kuulusteltiin useita kertoja tapauksen selvittämiseksi. Leen kuvaa käytettiin vielä myöhemminkin selvittämätöntä murhaa koskevissa uutisartikkeleissa ja monet ihmiset tunsivat hänet "sinä murhaepäiltynä".

Robin Lee pääsi epäillyn leimasta eroon vasta vuonna 2006, 18 vuotta surmatyön tapahtumisen jälkeen, kun kehittynyt DNA-tutkimus yhdisti murhapaikalta löytyneen esineen toiseen mieheen, joka oli surmannut uhrin saatananpalvontakultin innoittamana. Oikean syyllisen löydyttyä sanomalehdet pääsivät kuitenkin vielä kerran mässäilemään Leetä esittävällä valokuvalla kertomalla kuvassa olevan henkilön olevan "entinen epäilty Robin Lee".

Vaikka epäiltyjen kuvien panttaaminen varmasti vaikeuttaa joskus rikosten selvittämistä, niin tästä koituvat haitat ovat varmasti paljon pienemmät kuin viattomille ohikulkijoille rikollisen leimasta seuraavat hankaluudet. Pelkkä väärässä paikassa oleminen väärään aikaan ei saisi ikinä olla mikään peruste sille, että joku leimataan julkisesti rikolliseksi. Ei kukaan oikeasti välitä siitä, lukeeko kuvan vieressä "epäilty" vai "tekijä".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti